Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
10 feb
Søknadsfristen for gaver til drift i 2024 er nå over, men prosjektgaver kan du søke hele året.

Operafest Røykenvik: - Har senket terskelen for opera til folket

- Støtten vi mottar fra Sparebankstiftelsen Gran er utrolig viktig for oss. Den bidrar til å opprettholde festivalens høye kvalitet, forteller daglig leder i Operafest Røykenvik Elin Dotseth.

Operafest Røykenvik: - opera til folket

Operafest så dagens lys første gang i 2018. Herfra pekte alle piler oppover frem til pandemien slo bena under hele kulturbransjen i 2020.

- Vi måtte starte litt på nytt igjen i 2022. Vi hadde et mål om å øke omsetningen, men ser at det er blitt vanskeligere å tjene penger på kultur, sier Dotseth.
De er derfor ekstra glade for at det er mulig å få bidrag fra private aktører, slik som Sparebankstiftelsen Gran.

- Dessuten gir det også viktige signaler til politikere og andre støttespillere og samarbeidspartnere. Det vitner om at dette er et prosjekt som stiftelsen har tro på, og regner som et godt tiltak for regionen, legger Morten Wien, til.


 

Store lokale ringvirkninger

For å få til en storslått festival, er det mange små og store aktører som er involvert. Operafest er opptatt av å benytte seg av lokale krefter der det er mulig, og ønsker at hele regionen skal få nyte godt av arrangementet.

- Operafest skaper entusiasme og stolthet i. Det mener alle vi som jobber med den. Men utover det bidrar den til økt omsetning i nærmiljøet. Både fra oss selv, men også fra våre besøkende. I tillegg er vi med på å sette Hadeland og Gran på kartet – både nasjonalt og internasjonalt.

- Vi bruker lokal arbeidskraft og bidrar til kompetanseøkning, forklarer Dotseth. Hun legger til at spesielt næringsliv innen transport, handel og overnatting er de som lettest kan se en økning i omsetning i tiden Operafest går av stabelen.

Til daglig er det et og et halvt årsverk som jobber i administrasjonen til Operafest. I tillegg til kunstnerisk leder i en 20 prosent stilling. For disse er det en stor trygghet å ha støttespillere som Sparebankstiftelsen i ryggen.

- Det gir en ro og forutsigbarhet slik at vi kan jobbe videre med å vokse, og etter hvert stå på egne ben. Vi vil bruke de neste årene til å jobbe med en bærekraftig utvikling, og selv om vi med pandemien ble satt et par år tilbake, tror jeg vi nå er på vei mot et vendepunkt. Med dette er vi i ferd med å få til noe stort både for festivalen, og for Hadelandsregionen og Innlandet, forteller Dotseth ivrig.

 

Om lag 2000 dugnadstimer

Det hadde likevel neppe blitt noen festival å snakke om om det ikke hadde vært for alle de ivrige frivillige som bidrar med smått og stort både før, under og etter festivalen.

- Uten frivillige, ingen festival, konkluderer den daglige lederen. Hun skryter uhemmet av de rundt 60 frivillige som bidrar til at Operafest blir så storslagen som den er.

- Totalt blir det lagt ned om lag 2000 timer med frivillig arbeid i Operafest. Noen legger ned 100 timer, mens andre er innom og jobber 10-15, legger hun til.

Frivilligheten omfatter alt fra rigging, dekorering, transport, pressearbeid, sponsorarbeid og vertskap for artister og crew. Mange av de frivillige er med fra år til år.

- Det gjør at vi har bygget opp mye erfaring og kompetanse i frivilligstaben. Vi setter enorm pris på innsatsen de legger ned, og stemningen er alltid god blant de som møter opp!

     

 

Bidrar til bredde i kulturuttrykket

Det er ikke til å stikke under en stol at opera ikke nødvendigvis fenger alle. Det er likevel viktig at både lokale og tilreisende kan oppleve mer enn populærkultur når de først oppsøker kulturelle arenaer.

- Vi bidrar til å skape en bredde i kulturuttrykket. Det er jo enestående at den største festivalen på Hadeland nå faktisk er en operafest. Det viser at målet om å senke terskelen for opera har lykkes.

- Det viktigste er kanskje ikke å ha det største arrangementet, men å ha noe som er ganske unikt. Det betyr veldig mye for Hadeland som region. Det trekker folk fra inn- og utland hit, og det er ikke vanskelig å forelske seg i Hadeland en solfylt helg i juni, avslutter hun.

 

Billetter til Operafest finner du på deres nettside: www.operafest.no

 

 

Søk prosjektgave

Prosjektgaver kan du sende inn søknad på hele året, søknaden kan lages og sendes via vårt skjema her
Vi er spesielt opptatt av å støtte prosjekter som bidrar til positivitet og utvikling i lokalsamfunnet, slik som Operafest.

Les mer om prioriterte formål og overordnet målsetting og andre gaveområder.